| Öğrenci Destek Hattı   | Öğretmen Destek Hattı |

  | Bize Ulaşın Bize Ulaşın | Site Haritası Site Haritası | Ana Sayfa Ana Sayfa |

s
 Konum www.dersdestek.com Öğrenci Destek Hattı Sosyal Bilgiler 4 İlimizi ve Bölgemizi Tanıyalım

 

B. İlimiz ve Bölgemizin Doğal Özellikleri

4. İlimiz ve Bölgemizde Meydana Gelen Doğal Afetler ve Bunlara Karşı Alınabilecek Önlemler

Toprak Kayması ve Korunma Yolları

Şiddetli yağışlar ve eriyen kar suları yamaçlardaki toprağın aşağılara doğru sürüklenmesine neden olur. Buna toprak kayması (heyelân) denir.
Toprak kayması sonucunda binalar yıkılır, insanlar ve hayvanlar ölür. Yollar kapanır, ulaşım engellenir.

Bu doğal afetin zararlarını en aza indirebilmek için alınabilecek önlemler vardır. Öncelikle toprak kayması olasılığı bulunan yerlere ev yapılmamalıdır. Eğimli araziler ağaçlandırılmalıdır. Toprak kaymasının olabileceği yerlerde yol kenarlarına destek duvarlar yapılmalıdır.

Erozyon ve Korunma Yolları

Toprak, her zaman büyük tabakalar hâlinde yer değiştirmez. Bazen de su ve rüzgârın etkisiyle üstteki toprak tabakası aşınır. Bu aşınma uzun zaman alır. Ancak, sonuçta toprağın en verimli bölümü yok olup gider. Toprağın su ve rüzgârın etkisiyle taşınmasına erozyon denir. Erozyon ülkemiz toprakları için çok tehlikelidir. Ülkemizde her yıl milyonlarca ton verimli toprak erozyonla sürüklenmekte, dolayısıyla topraklarımızın verimi düşmektedir. Sürüklenen bu topraklar, barajları doldurarak bunların kullanım sürelerini kısaltmaktadır.

 

Erozyonu önlemek için en iyi yol, toprağın ağaçlandırılmasıdır. Yamaçların merdiven basamağı biçiminde düzenlenmesi de erozyonu önlemede etkili bir yoldur. Buna sekileme (teraslama) denir.

 

Çığ ve Korunma Yolları

Canlılar için büyük bir tehlike oluşturan çığ, çok kar yağan bölgelerde görülür. Çığ, dağ yamaçlarından koparak kaymaya ve yuvarlanmaya başlayan, yuvarlandıkça büyüyen kar kütlesidir. Donmuş kar tabakalarının üzerine yağan kar, yamaçlarda tutunamaz. Yüksek bir ses ya da rüzgârın etkisiyle aşağıya doğru yuvarlanmaya başlar. Önüne gelen her şeyi sürükler. Can ve mal kaybına neden olur.

Çığ felâketini önlemek için doğal bitki örtüsü korunmalı ve yamaçlar basamaklandırıp ağaçlandırılmalıdır. Ayrıca çığ tehlikesi olabilecek yerlere yaklaşılmamalıdır.

Yangınlar ve Korunma Yolları

Ateşin insan kontrolünden çıkarak yayılmasına yangın denir. Yangın, çok büyük bir felâkettir. Can ve mal kaybına yol açar. Yangınlar ihmal sonucu ya da doğal olaylara bağlı olarak çıkabilir.

Yurdumuzda her yaz birçok orman yangını çıkmaktadır. Bu yangınların çok büyük bir kısmının nedeni insanların ihmalidir. Orman yangınlarının en az zararla atlatılabilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Bunun için yangın söndürme ekipleri kurulmalı ve bu ekipler iyi organize edilmelidir.

 

Bizler de orman yangınlarına yol açabilecek davranışlardan kaçınmalı, piknik yaptığımız alanlarda ateş yakmamalıyız.


 

             
              Ana Sayfa

Sayfa 2 /2
Önceki Sayfa Sonraki Sayfa