| Öğrenci Destek Hattı   | Öğretmen Destek Hattı |

  | Bize Ulaşın Bize Ulaşın | Site Haritası Site Haritası | Ana Sayfa Ana Sayfa |

s
 Konum www.dersdestek.com Öğrenci Destek Hattı Sosyal Bilgiler 4 İlimizi ve Bölgemizi Tanıyalım

 

A. Harita

1. Harita ve Çeşitleri

Yeryüzünün tamamının ya da bir bölümünün kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçeğe göre küçültülerek bir düzlem üzerine çizilmesine harita denir. Ölçek, haritanın bir köşesinde belirtilir.

Haritalar, konularına göre genel ve özel haritalar olmak üzere ikiye ayrılır. Genel haritalar grubuna fizikî, siyasî, idarî haritalar girer.

Fizikî haritalarda dağ, ova, akarsu ve göl gibi yeryüzü şekillerini görürüz.

Siyasî ve idarî haritalardan; başlıca yerleşim merkezleri, il ve devlet sınırları gibi konular hakkında bilgi ediniriz.

Özel haritalar ise coğrafî konuların yalnızca biriyle ilgilenir. O konuyla ilgili bilgileri verir. Bu gruba giren haritaların bazıları; toprak, bitki örtüsü, yağış ve nüfus haritalarıdır.

Haritalar; ölçeklerine göre büyük ölçekli, orta ölçekli, küçük ölçekli olmak üzere üçe ayrılır.

a. Büyük Ölçekli Haritalar

Ölçekleri 1/200000’den büyük olan haritalardır. Ölçekleri büyük olduğu için gösterdikleri alan küçüktür. Buna bağlı olarak büyük ölçekli haritalarda küçük ayrıntılar bile gösterilebilir. Ölçeklerine göre plânlar da bu gruba girer.

b. Orta Ölçekli Haritalar

Ölçekleri 1/200000 ile 1/500000 arasında olan haritalardır. Bunlar, büyük ölçekli haritalara göre daha geniş alanları gösterir. Bu nedenle orta ölçekli haritalarda ayrıntı azalır. Bu haritalarda dağ, ova, göller ve yerleşim yerleri gösterilir.

c. Küçük Ölçekli Haritalar

Ölçekleri 1/500000’den küçük olan haritalardır. Bu haritaların kapladıkları alan çok büyümüş, bu nedenle gösterilen ayrıntılar çok azalmıştır. Ülkeler, kıt’alar ve Dünya haritaları küçük ölçekli haritalar grubuna girer.

             
              Ana Sayfa

Sayfa 1 /1
Önceki Sayfa   Sonraki Sayfa