| Öğrenci Destek Hattı   | Öğretmen Destek Hattı |

  | Bize Ulaşın Bize Ulaşın | Site Haritası Site Haritası | Ana Sayfa Ana Sayfa |

s

 

Çevremizdeki Elektrik

Akşam oldu ve hava karardı. Evinizde ya da bir başka yerdesiniz. Çevrenizi görebilmeniz için aydınlanmaya gereksiniminiz var. Düğmeye basıp lâmbayı yakıyorsunuz.

Karanlık sokaklar da lâmbalarla aydınlanıyor. Evinizi mum ya da gaz lâmbası ile de aydınlatabilirsiniz.

Peki, televizyonunuzu, buzdolabınızı, ütünüzü elektrik olmadan çalıştırabilir misiniz? Yaşamınızı kolaylaştıran pek çok araç elektrikle çalışıyor.

Elektrik denilince aklımıza elektrik akımı gelir. Ancak elektrik yalnızca elektrik akımından ibaret değildir. Elektrik, durgun elektrik ve akan elektrik olmak üzere iki kısımda incelenir.

Cisimlerin Elektriklenmesi

İnsanlar, yaklaşık 2000 yıl önce elektriklenmenin ilk örneğini gözlemlediler. Kehribardan yapılmış takı takan kişiler, takıları giysilerine sürttükçe bir ürperti hissettiklerini fark ettiler.

Eğer hava kuru ise zaman zaman kehribar takı kumaşa sürtünürken çıtırtılar duydular. Bütün bu olayların nedenlerini merak ettiler.

M.Ö. VI. yüzyılda yaşayan Thales (Tales) durgun elektrik üzerinde ilk çalışmaları yaptı. Thales, kehribarı hayvan postuna sürterek saman parçalarına yaklaştırdığında kehribarın bu parçaları çektiğini gözledi.

Sonraki yıllarda William Gilbert (Vilyım Cilbırt); çekme özelliğinin yalnız kehribara ait olmadığını, cam ve plâstik gibi maddelerin de yünlü ve ipekli kumaşa sürtüldüğünde bu özelliği kazandığını kanıtladı.

Siz de yünlü giysilerinizi çıkarırken bazen çıtırtılar duymuşsunuzdur.

Eğer kuru ve karanlık bir ortamdaysanız, çıtırtılarla birlikte kıvılcım çıktığına da tanık olmuşsunuzdur.

Kazağınızı çıkarırken oluşan bu durumun nedeninin sürtünerek elektriklenme olduğunu hiç düşündünüz mü?

Konu ile ilgili Sunumları Bilgisayarınıza İndirmek İçin Tıklayınız.
 

1 2 3

             
              Sayfa Başı

Sayfa 1/1
Önceki Sayfa   Sonraki Sayfa